Thursday, 29 December 2016

Vitamin untuk mata rabun dan silau

Masalah mata rabun atau silau adalah penyakit mata yang memang tak dapat dipisahkan dari kita lebih-lebih lagi zaman sekarang ni yang lebih terdedah dengan penggunaan komputer, smartphone, televisyen, tab dan sebagainya. Lebih menyedihkan lagi bila ada kanak-kanak seawal usia 5 atau 6 tahun sudah pun memakai cermin mata.Punca-punca penyakit mata

1,   Myopia

Myopia bemaksud rabun jauh. Myopia terjadi disebabkan oleh ralat pembiasan dimana imej ataupun objek difokuskan dihadapan retina mengakibatkan ketidakupayaan untuk melihat objek jauh dengan jelas. Seseorang yang mempunyai masalah myopia ini hanya akan boleh melihat dengan jelas objek yang dekat sahaja. Walaubagaimanapun, ianya boleh diperbetulkan dengan menggunakan kanta ataupun cermin mata cekung. Myopia ini sering berlaku dikalangan kanak-kanak

Penyebab Myopia :
 • membaca, 
 • menulis, 
 • membuat kerja dekat dan terlalu lama, 
 • pengambilan makanan yang tidak seimbang, 
 • faktor keturunan, melihat skrin komputer terlalu lama

2.  Astigmatisme

Rabun silau atau astigmatisme ini berlaku disebabkan imej yang terbentuk lebih dari satu titik fokus. Astigmatisme ini adalah disebabkan oleh permukaan bentuk kornea yang tidak rata. Apabila ini berlaku, cahaya yang masuk tidak dapat difokuskan pada satu titik sahaja. Imej yang terbentuk kurang jelas dan tepat dan menyebabkan pengurangan dan ketepatan penglihatan. Oleh yang demikian penglihatan akan menjadi silau 

Penyebab Astigmatisme :

 • inflamasi pada kornea, parut pada kornea, 
 • ulser pada kornea, 
 • kecederaan pada kornea, 
 • kelopak mata yang bengkak, 
 • kanta kristalin berubah kedudukan dari posisi asal dan perubahan refraktif kanta kristalin.
3. Hyperopia


Hyperopia juga dikenali sebagai rabun dekat. Hyperopia adalah keadaan dimana objek yang jauh boleh dilihat dengan jelas dan terang manakala objek yang dekat dilihat kurang jelas dan tidak dapat difokuskan dengan baik. Penghidap hyperopia ini hanya boleh melihat objek yang jauh dengan jelas berbanding melihat objek yang lebih dekat. Proses akomodasi dalam situasi sebegini.
 Penyebab Hyperopia:
 • variasi biological yang normal
 • faktor usia

Vitamin terbaik yang dicadangkan untuk menyelesaikan masalah mata

1. Vivix

Salah satu ramuan Vivix yang sangat baik untuk kesihatan dan kecantikan mata adalah Elderberry (sambucus Nigra). Elderberry tidak hanya kaya dnegan antioksidan, tetapi ianya juga kaya dnegan vitamin A, B dan C. Ianya memberikan perlindungan terhadap penyakit kardiovaskular dan jantung juga termasuk strok, serangan sakit jantung serta memperbaiki penglihatan dan pengahadaman. Vivix juga kaya dengan resveratrol yang baik untuk kesihatan dan kecantikan mata.

2. Carotomax

Carotomax mengandungi 6 varieti karotena yang diekstrak dari rangkaian sayuran dan buahan yang kaya dengan sifat antioksidan seperti rumpai laut, tomato, biji anggur, brokoli, marigold, epal, kentang, minyak sawit dan lain-lainnya. Ahli nutrisi mencadangkan pengambilan 5-9 hidangan sayuran dan buahan untuk mengekalkan beta karotena didalam darah, seterunya memelihara kesihatan penglihatan , kulit dan mencegah kanser. Ianya menghasilkan “ungu visual” yang membolehkan kita mengekalkan penglihatan didalam gelap. Ia mempertingkatkan masalah penglihatan seperti rabun malam, rabun dekat, rabun jauh, mata kering, gloukoma, katarak, floaters, kantung mata dan juga gegelung hitam di mata.

3. Omega Guard

DHA adalah nutrien utama untuk otak, sistem saraf dan retina. Ia penting terutamanya pada bulan terakhir perkembangan otak janin semasa didalam kandungan. DAH dan EPA boleh menentang thrombosis, tekanan darah tinggi yang lebih rendah dan kepekatan darah, melincirkan saluran darah dan peredaran darah yang lancar.

Testimoni masalah mata selesai dengan vitamin Shaklee

Testimoni 1

Testimoni 2


Testimoni 3

Bila dah baca testimoni ni baru kita tahu yang masalah rabun atau silau ni boleh dirawat. Sekiranya anda nak dapatkan vitamin ni cepat2 whatsapp saya k.. Sebarang pembelian vitamin dari blog ni akan mendapat konsultasi secara PERCUMA0 comments:

Post a Comment

Promosi Terkini

Promosi Terkini

Promosi Terkini

Promosi Terkini

Hai Saya Inajay. Pengedar Aktif Shaklee sejak 2011

Bonjour & Welcome

Seorang WAHM, ibu kepada seorang puteri, 2 putera kembar dan seorang putera.

Jom Join Saya

Promosi Terkini

Promosi Terkini

Pembelian Menggunakan Kad Kredit/Debit

Hubungi Saya

Hubungi Saya

Kategori

Jom Like Mama Twin Punya Cerita

Popular Posts

Arkib Blog

Follow by Email

Powered by Blogger.