Wednesday, 23 November 2016

Sukar untuk mendapatkan zuriat? Set kesuburan Shaklee boleh membantu

Saya percaya, setiap pasangan yang sudah berkahwin pasti berkeinginan untuk mendapatkan zuriat dari hasil perkahwinan mereka. Namun, ada pasangan yang telah diuji oleh Allah S.W.T lambat atau sukar untuk mendapat zuriat. Di usia 2 tahun perkahwinan jika masih tidak mendapat zuriat adalah perkara normal akan tetapi jika usia perkahwinan telah melebihi dari 2 tahun tetapi masih belum dikurniakan zuriat, pasangan tersebut perlu mendapatkan nasihat doktor


Punca-punca masalah ketidaksuburan dikalangan wanita :


1.Gangguan pada telur menyebabkan telur tidak matang.

Keseimbangan hormon adalah penting ke arah mendapatkan kehamilan. Hormon yang tidak seimbang boleh menyebabkan seseorang wanita menghadapi masalah telur tidak matang, gangguan dalam proses ovulasi dan gangguan proses luteinisation (process dimana folikel membentuk corpus luteum). Kadangkala terdapat juga wanita yang merembeskan sedikit hormon lelaki (androgens) dalam badan dan jumlah tersebut yang boleh menyebabkan gangguan kepada keseimbangan hormon, selalunya masalah ini wujud apabila berlaku ovarian cyst (struktur berupa folikel). Keseimbangan hormon juga boleh terganggu apabila mempunyai berat badan yang terlalu kurang atau terlalu berat, mengalami perubahan besar dalam berat badan dalam masa yang singkat, terganggu kerana melakukan aktiviti fizikal yang keterlaluan, terganggu disebabkan kelenjar thyroid tidak berfungsi dengan baik atau terganggu disebabkan perembesan hormon prolaktin, terganggu disebabkan kesan dari sesetengah ubat dan juga tekanan perasaan yang dialami. Ujian ke atas hormon dapat membantu untuk mengenal pasti puncanya.


2.Tiub fallopian yang tersumbat menyebabkan ketaksuburan.

Sesetengah wanita yang masih tidak mempunyai zuriat, kemungkinan tiub fallopian telah separuh tersumbat atau sepenuhnya tersumbat. Kebanyakkan tiub fallopian yang telah rosak berlaku akibat telah dijangkiti kuman(mungkin kerana telah berlaku sekian lama). Sebab yang lain yang barangkali boleh berlaku adalah disebabkan hamil pramatang yang mana janin telah menempel di dalam tiub fallopian bukan di dalam rahim (dipanggil kandungan ectopic) atau terdapat penempelan parut tisu didalamnya atau disebabkan endometriosis. Anda juga boleh melakukan ujian HSG (Hysterosalpingogram) untuk mengenalpasti punca masalah tersebut.


3.Endometriosis.

Endometriosis berlaku apabila endometrium (tisu dari selaput dalam rahim)berkembang dan tumbuh diluar rahim itu sendiri. Hal ini tidak diketahui bagaimana ia boleh berlaku. Hal ini mungkin berikutan kerana terdapat sedikit selaput dalam rahim (endometrium) yang melalui tiub fallopian ke ruang abdominal semasa kitar haid berlaku. Hal ini telah menyebabkan berlaku radang/inflamasi setempat yang menyebabkan antara organ berdekatan abdominal melekat sesama sendiri dan menyebabkan kesakitan haid. Laparoscopy akan membantu anda untuk mengenalpasti puncanya.


4.Antibodi menyerang sel gamet (telur dan sperma).

Dalam kes yang jarang berlaku ini, badan manusia itu sendiri tidak dapat mengenal pasti sel telurnya dan sistem imunisasi akan membentuk antibodi yang akan menyerang sel tersebut. Kes dimana antibodi yang menyerang sel sperma lelaki adalah lebih banyak berlaku. Disebabkan itu, sel sperma tidak dapat memasuki bahagian rahim dan persenyawaan tidak dapat dilaksanakan.


5.Masalah pada rahim.

Keadaan rahim bicornuate (rahim dengan dua ruang membentuk seakan-akan tanduk) seringkali berlaku. Rahim akan membentuk seperti buah pear, seakan-akan bentuk hati dan mempunyai kawasan yang agak sempit dibahagian atas rahim. Keadaan ini tidak seperti dalam ruang rahim yang normal menyebabkan janin hanya mempunyai ruang yang sempit untuk membesar. Fibroid rahim adalah keadaan dimana terdapat ketumbuhan di dalam rahim yang bukan mengakibatkan kanser yang terbentuk dari lapisan otot (myometrium) dan tisu penghubung di dalam rahim. Fibroid adalah ketumbuhan yang seringkali terjadi kepada wanita dan selalunya wujud semasa pertengahan dan penghujung bagi tahun pembiakan. Ia boleh membesar dan menyebabkan berat dan sakit semasa datang haid. Pemeriksaan ultrasound boleh membantu mengenalpasti punca kepada masalah tersebut.


Punca- punca masalah ketaksuburan dikalangan lelaki:


1.Masalah gangguan sperma yang tidak matang.

Kebanyakkan masalah yang melibatkan kaum lelaki ialah tidak dapat menghasilkan sperma yang normal, sperma yang bergerak bebas dengan mencukupi. Air mani lelaki (mengandungi sperma dan cecair nutrient) yang dikatakan mempunyai kualiti normal apabila terdapat lebih 20 juta sperma dalam setiap 1 mililiter (ml) air mani. Walaupun untuk lelaki yang subur, kebanyakkan antara sperma mereka juga mempunyai sperma yang tidak sempurna dan tidak boleh bergerak dengan betul, tetapi mereka perlu mempunyai bentuk yang normal sekurang-kurangnya 30% dan sekurang-kurangnya boleh mencapai 50% dari pada sperma tersebut yang boleh bergerak dengan betul. Jika nilai tersebut tidak dapat dicapai, kemampuan sperma untuk melakukan proses persenyawaan alah rendah. Bagaimanapun, jika mempunyai sperma yang normal tetapi mempunyai masalah untuk berfungsi boleh menghindarkan sperma dari menembusi telur juga. Keupayaan untuk menghasilkan sperma mungkin berkurang berpunca dari jangkitan kuman semasa kanak-kanak. Pembuluh darah yang membengkak pada alat kelamin lelaki boleh membawa kepada masalah kualiti sperma yang rendah. Penyebab yang lain adalah gangguan hormon, tekanan perasaan, faktor alam sekitar, Masalah keturunan seperti kerosakan pada genetik. Terdapat jangkitan virus seperti selesema juga boleh membawa kepada kekurangan kualiti sperma, tetapi hal ini selalunya bersifat sementara. Analisis Sperma diperlukan untuk mengetahui punca masalah tersebut.


2.Gangguan kepada pengangkutan sperma.

Dalam 4% dari kes-kes ketaksuburan lelaki, air mani yang mencukupi dapat dihasilkan tetapi tidak dapat memasuki dalam badan seorang wanita melalui ejakulasi kerana salur duktus yang mengangkut air mani telah tersumbat. Situasi ini juga mempunyai kesamaan dengan salur tiub fallopio yang tersumbat. Kemungkinan hal ini terjadi disebabkan kesan melakukan pemandulan sebelum ini, tumbesaran salur duktus sperma yang terbantut atau terdapat parut tisu yang menyebabkan tersumbat, selalunya ia disebabkan oleh jangkitan kuman pada tempat pembiakan sebelum ini.


Selain dari mendapatkan nasihat dan rawatan doktor, anda juga boleh mengamalkan pemakanan supplement dari Set Kesuburan Shaklee

Kelebihan yang ada pada Set Kesuburan Shaklee


Bagi lelaki 

  • Meningkatkan nafsu seks dan membantu meningkatkan kebolehan seksual lelaki.
  • Meningkatkan kualiti dan kuantiti sperma.
  • Memanjangkan tempoh hayat sesuatu sperma.
  • Menghalang sperma dari rosak dan meningkatkan kemampuan pergerakan sperma.
  • Menambahkan hormon lelaki iaitu hormon testosterone.

Bagi wanita
  • Menstabilkan hormon wanita, kerana kestabilan hormon wanita amat penting untuk membolehkan seseorang wanita itu 'lekat'.
  • Menambahkan hormon kewanitaan iaitu hormon estrogen.
  • Menambahbaik kualiti ovum atau "telur" wanita.
  • Meningkatkan keinginan seksual wanita.

Apa yang ada di dalam Set Kesuburan Shaklee


Set Kesuburan Untuk Lelaki

Vitamin E dapat membantu meningkatkan kualiti sperma dan menambahkan kuantiti sperma lelaki. Ia juga dapat meningkatkan ransangan seks kepada suami. Lelaki tidak boleh mengambil Vitamin E setiap hari. Sebaiknya diambil 2 hari sekali atau 3 kali seminggu.

 
Merupakan anti oksidan yang berupaya menghapuskan radikal bebas di dalam badan. Ia juga bertindak menghalang sperma dari bergumpal. Vitamin C akan menjadikan salur darah lembut dan mengembang seterusnya berupaya untuk mengalirkan lebih banyak darah. Ini dapat membantu lelaki yang mengalami masalah mati pucuk.

Set Kesuburan untuk wanita

GLA berfungsi untuk menyeimbangkan hormon wanita yang diketahui berkait rapat dengan kitaran haid dan kesuburan wanita. Ia juga membantu para wanita dalam menghasilkan cecair kesuburan yang memberi ruang untuk sperma terus hidup lebih lama bagi proses persenyawaan iaitu sehingga ke lima hari. GLA juga boleh mengurangkan period pain atau senggugut dan juga mengecutkan cyst.

Vita Lea adalah multivitamin shaklee yang dapat membekalkan pelbagai vitamin di dalam badan seterusnya melengkapkan keperluan nutrisi badan yang tidak dapat kita perolehi daripada makanan harian kita. Keseimbangan nutrisi dalam badan akan menyebabkan sistem badan akan berfungsi dengan baik dan cekap yang juga memberi kesan dalam  meningkatkan kesuburan.

Secara dasarnya, B Complex sangat elok diambil oleh kedua-dua suami dan isteri kerana di samping menjana tenaga, ia juga mengandungi vitamin anti stress yang dapat mengurangkan stress pasangan suami isteri yang mungkin mengganggu hubungan intim pasangan. bagi wanita pula, kandungan asid folik yang terdapat di dalam B Complex amat penting untuk mengelakkan risiko pembentukan tulang belakang bayi yang tidak sempurna.

Alfalfa adalah sangat istimewa untuk wanita kerana merupakan "kacip fatimah" moden yang mampu memberi kesan kepada organ reproduktif wanita. Alfalfa juga boleh merawat penyakit-penyakit wanita seperti keputihan, kegatalan pada vagina dan sebagainya.

Sesungguhnya, rezeki untuk mendapatkan zuriat itu semua adalah dari ketentuan Allah SWT. Kita sebagai hambanya perlulah berusaha, berdoa dan bertawakal dalam memohon rezeki dari Nya. Moga dengan ikhtiar anda mencuba Set Kesuburan Shaklee ini anda dikurniakan zuriat. Amin..Ok, dalam next entry saya akan kongsikan beberapa testimoni yang telah berjaya hamil dengan Set Kesuburan Shaklee. 

Stay cun........ 


4 comments:

Promosi Terkini

Promosi Terkini

Promosi Terkini

Promosi Terkini

Hai Saya Inajay. Pengedar Aktif Shaklee sejak 2011

Bonjour & Welcome

Seorang WAHM, ibu kepada seorang puteri, 2 putera kembar dan seorang putera.

Jom Join Saya

Promosi Terkini

Promosi Terkini

Pembelian Menggunakan Kad Kredit/Debit

Hubungi Saya

Hubungi Saya

Kategori

Jom Like Mama Twin Punya Cerita

Popular Posts

Arkib Blog

Follow by Email

Powered by Blogger.