Thursday, 10 November 2016

5 sebab utama kenapa kita perlu berdetox

Pernah tak anda rasa :
 • Berat badan susah nak turun walau jenuh dah bersenam atau berdiet?
 • Badan rasa cepat letih
 • Selalu sakit-sakit
 • Sukar nak tidur
 • Selalu rasa teringin nak makan makanan manis
 • Allergik dengan persekitran
 • dan macam-macam lagi
Kalau adalah perkara-perkara yang saya sebutkan kat atas ni terjadi pada anda, ini bermakna dalam tubuh badan anda ada toksin. Toksin ni pula didapati dari ubat-ubatan yang kita makan, pencemaran udara, radiasi dan sebagainya. Untuk menyelesaikan masalah ini, kita perlu lakukan detox. 

Apa itu detox? • Detox adalah satu proses pembersihan dari segala macam kekotoran dan racun yang berada di dalam tubuh badan secara kita sedar atau tidak.
 • Detox merupakan proses penyingkiran bahan toksin atau buangan dari tubuh badan manusia. Badan manusia mempunyai sistem detox sendiri iaitu hati, usus dan ginjal. Apabila kita berpuasa, badan akan melakukan proses detox semulajadi. Detox dilakukan untuk memastikan sistem penghadaman usus bekerja dengan sepatutnya dan memastikan kulit bersih serta segar. Selain itu ia juga turut memastikan sistem buah pinggang kita berjalan dengan lancar.

5 sebab utama kenapa kita perlu berdetox 1. Menyingkirkan logam berat terutama plumbum dan merkuri dari tubuh badan. Plumbum dan merkuri ni datangnya dari pencemaran persekitaran, ikan yang kita makan, barang kosmetik yang kita guna dan bermacam-macam lagi. Bekas polisterin, asid borik, bedak talkum, botol susu Bisphenol A (BPA), bekas air polikarbonat, sotong kering serta perasa tambahan Rhodamine B semua mengandungi bahan-bahan yang akan menjadi racun di dalam badan kita
 2. Menyucikan organ dalaman dari bahan toksin terutama hati, ginjal dan usus. 
  Badan manusia mempunyai sistem detox sendiri iaitu hati, usus dan ginjal. Apabila kita berpuasa, badan akan melakukan proses detox semulajadi. Detox dilakukan untuk memastikan sistem penghadaman usus bekerja dengan sepatutnya dan memastikan kulit bersih serta segar. Selain itu ia juga turut memastikan sistem buah pinggang kita berjalan dengan lancar.
 3. Memperkuatkan bakteria baik dalam usus.
  Bakteria baik atau pribiotik berfungsi sebagai antibiotik yang menjaga usus, proses metabolisme dan meningkatkan kekebalan tubuh melawan penyakit.
 4. Meningkatkan sistem imun tubuh badan
  Apabila sistem imun dipertingkatkan, keberangkalian dijangkiti penyakit adalah sangat tipis.
 5. Membuang parasit 
  Parasit yang terlalu lama berada di dalam tubuh badan akan meningkatkan kadar toksin di dalam badan. Sekiranya dibiarkan berada terlalu lama di dalam tubuh badan, ia boleh meyebabkan kanser.
Walaupun kita rasa badan kita sihat, tapi sebenarnya dalam tubuh badan kita ada benda tersembuyi dan hidup secara senyap. Oleh itu, walaupun  kita rasa sihat kita wajib buat detoks.

Azrina Mohd Jaafar
Pengedar Sah Shaklee
Shaklee ID : 859750
0136969805

0 comments:

Post a Comment

Promosi Terkini

Promosi Terkini

Promosi Terkini

Promosi Terkini

Hai Saya Inajay. Pengedar Aktif Shaklee sejak 2011

Bonjour & Welcome

Seorang WAHM, ibu kepada seorang puteri, 2 putera kembar dan seorang putera.

Jom Join Saya

Promosi Terkini

Promosi Terkini

Pembelian Menggunakan Kad Kredit/Debit

Hubungi Saya

Hubungi Saya

Kategori

Jom Like Mama Twin Punya Cerita

Popular Posts

Arkib Blog

Follow by Email

Powered by Blogger.