Tuesday, 14 March 2017

Kenali simptom penyakit Bell Palsy dan ketahui cara penyembuhan dengan cepat dan selamat

Apa itu Bell Palsy?

Bell palsy adalah sejenis penyakit kelumpuhan muka idiopatik (tidak diketahui punca) akibat disfungsi saraf tengkorak VII (saraf muka) yang mengakibatkan ketidakupayaan mengawal otot muka pada bahagian yang terjejas.

Walau bagaimana pun, Bell Palsy ini bukanlah sejenis strok kerana pesakit yang mengalami strok biasanya akan mengakibatkan bukan sahaja kelumpuhan pada wajah sahaja, malah tangan dan beberapa anggota badan yang lain akan turut terjejas. Berbeza dengan Bell Palsy di mana pesakitnya hanya mengalami lumpuh muka yang bukan berpunca daripada tekanan darah tinggi, diabetes atau sebagainya.

Kebiasaannya, Bell Palsy akan menyerang secara random di kalangan mereka yang berusia, wanita selepas bersalin atau ketika kedatangan haid, remaja dan mereka yang mengalami stress. Malah, ada juga kes yang berlaku di kalangan kanak-kanak namun peratusannya sangat rendah.

Simptom dan petanda anda diserang Bell Palsy

 • Bentuk muka seakan jatuh sebelah. 
 • Kegagalan saraf VII berfungsi menyebabkan mata pesakit tidak boleh dikerdip dan tutup, 
 • Senyuman dan pergerakan bibir terganggu, 
 • Lidah mengeras, 
 • Kening juga seperti berkerut dan terangkat, 
 • Air liur meleleh 
 • Hidung seakan terjatuh pada bahagian yang terjejas.
Walaubagaimanapun, ada sesetengah pesakit boleh merasai kelainan pada wajahnya beberapa hari sebelum diserang Bell Palsy seperti rasa kebas, sakit bahagian telinga dan rasa kelainan pada lidah.

Kaedah rawatan Bell Palsy yang diberikan di hospital


Kaedah rawatan urutan muka


 • Bagi pesakit yang menunjukkan kelumpuhan menyeluruh, terutama melalui petunjuk mata dan mulut yang tidak boleh ditutup pada bahagian terjejas, dirawat dengan pembedahan khas. Walaubagaimanapun, pesakit dinasihatkan mendapatkan rawatan awal dalam masa 48 jam selepas serangan berlaku bagi memudahkan proses pemulihan.
 • Bagi masalah yang dikenalpasti berpunca daripada radang, doktor akan memberi antiviral berserta steroid. Namun dalam kebanyakan kes yang berlaku, steroid dilihat lebih berkesan berbanding antiviral.
 • Pesakit juga disarankan untuk melindungi mata mereka daripada terdedah dengan memakai pelindung dan menitis ubat cecair bagi mengelak mata menjadi kering akibat kesukaran mengerdip mata.


 • Adakalanya, rawatan fisioterapi diberikan kepada pesakit bagi membantu menguatkan otot terjejas dan sebagai stimulasi kepada saraf yang terlibat. Jenis-jenis fisioterapi yang biasa diberi adalah urutan muka, senaman otot muka dan stimulasi elektrik. Namun begitu. hasil dari beberapa kajian, fisioterapi tidak membantu sepenuhnya.


 • Bagi masalah Bell Palsy yang berlanjutan, pembedahan memperbetulkan saraf muka mungkin membantu. Pelbagai teknik pembedahan telah dikenalpasti bagi membantu masalah ini. Antaranya ialah pembedahan memperbetulkan tulang yang terjejas dan pembedahan mengembalikan senyuman (smile surgery).

Kaedah rawatan alternatif secara semulajadi. cepat dan selamatVivix adalah supplement terbaik bagi membantu menyelesaikan masalah Bell Palsy ini kerana ia bertindak dengan melindungi dan memperbaiki sel hingga ke tahap DNA, menambah tenaga sel dan meningkatkan prestasi sel.

Apa kata mereka yang telah sembuh dari Bell Palsy dengan ikhtiar Vivix

Testimoni 1


Testimoni 2
Testimoni 3

 Testimoni 4Testimoni 5

 Testimoni 6


Kesimpulannya di sini, bagi anda yang sedang mengalami penyakit Bell Palsy ini, usahlah risau.. Pasti ada jalan penyembuhannya... Nak ikhtiar sembuh dengan Vivix? Jom hubungi saya segera. Konsultasi akan diberikan secara PERCUMA..


**Pembelian produk dari pengedar yang tidak berpengalaman menyebabkan anda tidak dapat konsultasi yang terbaik untuk menyelesaikan masalah anda.


0 comments:

Post a Comment

Promosi Terkini

Promosi Terkini

Promosi Terkini

Promosi Terkini

Hai Saya Inajay. Pengedar Aktif Shaklee sejak 2011

Bonjour & Welcome

Seorang WAHM, ibu kepada seorang puteri, 2 putera kembar dan seorang putera.

Jom Join Saya

Promosi Terkini

Promosi Terkini

Pembelian Menggunakan Kad Kredit/Debit

Hubungi Saya

Hubungi Saya

Kategori

Jom Like Mama Twin Punya Cerita

Popular Posts

Follow by Email

Powered by Blogger.