Tuesday, 11 July 2017

Bacaan jaundice turun mendadak dalam masa satu hari. Apa rahsianya?

Adik Daiyan

Teringat kisah sebelum Syawal baru-baru ni. adik Daiyan dilahirkan pada 6 Jun 2017. Tiga hari selepas dilahirkan, adik Daiyan dijangkiti jaundice. Biasala, bila dah kena jaundice ni sah-sahlah kena tahan hospital untuk dapatkan rawatan. Dalam masa tu macam-macam usaha dan petua yang ibunya lakukan untuk sembuhkan sakit kuning adik Daiyan ni tapi bacaan kuningnya tak juga turun-turun.

Hinggakan adik Daiyan ditahan wad untuk kali ke 2 oleh pihak hospital kerana bacaan kuningnya dah mencecah ke 300!! Bahaya tu. Kalau bacaan kuning adik Daiyan tak juga turun berkemungkinan doktor akan melakukan "Exchange Transfusion (ET)" (satu rawatan di mana darah bayi dikeluarkan secara perlahan-lahan oleh doktor secara manual melalui satu prosedur ringkas dan diganti dengan darah baru yang diambil dari bank darah). Lagi kesian..

Saya pon cadangkan kepada ibu Daiyan untuk mengamalkan Set Berpantang Shaklee. Salah satu vitamin yang ada dalam set berpantang ni adalah Alfalfa

Macamana Alfalfa boleh membantu turunkan bacaan jaundice?



Sebelum tu jom kita baca dulu macamana jaundice ni terjadi seperti yang diterangkan oleh Puan Deeja

Jaundice ni berlaku sebab billirubin terlalu banyak. Billirubin adalah toksik yang terhasil dari sel darah merah yang kehilangan oksigen. Ia berwarna kuning atau oren. Tu yang kita panggil kuning tu
Senang cerita camni, sel darah merah mengangkut oksigen ke setiap bahagian badan kita. Setiap sel dalam badan kita termasuk sel darah merah akan mati dalam masa beberapa hari.
Sel darah merah ni akan sampai waktu, dia akan mati bila oksigen dah takde dalam sel tu. Sel ini akan jadi billirubin. Sepatutnya billirubin ni akan pergi ke organ hati. Hati akan proses billirubin ni.
Kemudian billirubin yang di proses akan dibuang sebagai najis atau air kencing. Najis baby yang warna gelap adalah sebab ianya mempunyai kandungan billirubin. Maksudnya, hati baby tu berfungsi dengan baik lah.
Orang dewasa pun sama, kan najis kita warna gelap, tu sebab billirubin lah tu.
Untuk kes baby kena jaundice, masa dalam rahim ibu, billirubin baby dimusnahkan oleh hati ibu. So takda isu. Tapi bila dah lahir, hati baby terpaksa musnahkan billirubin ni sendiri.
Masalahnya ada baby hati dia tak berapa matang atau tak berapa kuat, jadi hati tu tak dapat nak proses sendiri billirubin dia. Maka terjadi lah masalah terlalu tinggi bacaan jaundice.
Ini juga menjadi masalah utama kepada bayi pra- matang, hati bayi pra-matang adalah belum betul- betul matang. Sebab tu pre-mature baby kebanyakannya akan kena jaundice.

Bagaimana Alfalfa membantu merawat jaundice?



Salah satu khasiat Alfalfa adalah bagus untuk kesihatan hati. Ia menguatkan hati ibu dan hati baby. Kalau ibu ambil di hujung kehamilan, insya-Allah ia akan membantu menguatkan hati baby. Bila baby lahir, hati baby tu akan dapat proses billirubinnya sendiri.

Untuk ibu yang tak ambil Alfalfa semasa hamil, dan baby kuning, ibu tersebut disarankan untuk menyusukan anak dan ibu ambil Alfalfa.

Alfalfa yang disalurkan melalui susu ibu ni akan bantu kuatkan hati baby tadi, dan seterusnya hati yang kuat dapat musnahkan billirubin yang banyak.

Buktinya?

Tengoklah testimoni ni.... 

perbualan whatsapp saya bersama ibu Daiyan




status ibu daiyan di facebook tentang Daiyan




Alhamdulillah, dengan izin Allah bacaan jaundice adik Daiyan turun mendadak setelah ibunya makan alfalfa. Bagi anda yang mempunyai bayi yang dijangkiti jaundice, cubalah amalkan Alfafa Shaklee.

Nak dapatkan Alfalfa dan Set Berpantang Shaklee? Anda boleh dapatkan Set Berpantang Shaklee dengan 2 cara :

Cara 1 : Anda boleh terus klik ke Alfafa atau Set Berpantang Shaklee  dan membuat pembelian terus melalui website Shaklee dengan bayaran menggunakan Kad Debit / Kad Kredit. Penghantaran adalah melalui GDEX / CITYLINK

Cara 2 : Anda boleh menghubungi saya untuk mendapatkan produk yang mana paling sesuai dengan anda, tips dan cara pengambilan yang betul dan konsultasi mengenai penggunaan produk secara PERCUMA.

Hubungi saya :

Azrina Mohd Jaafar
Shaklee ID : 859750
Call/ SMS/ Whatsapp : 013-6969805

0 comments:

Post a Comment

Hai Saya Inajay. Pengedar Aktif Shaklee sejak 2011

Bonjour & Welcome

Seorang WAHM, ibu kepada seorang puteri, 2 putera kembar dan seorang putera.

Jom Join Saya

Promosi Terkini

Promosi Terkini

Pembelian Menggunakan Kad Kredit/Debit

Hubungi Saya

Hubungi Saya

Kategori

Jom Like Mama Twin Punya Cerita

Popular Posts

Follow by Email

Powered by Blogger.