Sunday, 27 January 2013

Vitamin ibu hamil : Fungsi dan faedahnya

Teringat masa kali pertama disahkan hamil dulu. Rasa seronoknya bukan main lagi. Maklum la bila dah kawin mesti tak sabar nak ada baby. Masa saya tau saya ngandung dulu, saya ada kat office. Ingat lagi, kawan2 yang belikan "pregnancy test" untuk saya. Pada hal time tu saya relax je. Dorang yang over excited. Bila saya keluar toilet je saya tunjuk la pregnancy test tu kat kawan-kawan saya.. Ada dua line! Sah saya mengandung. Apa lagi time tu semua kawan-kawan saya menjerit happy. Indahnya saat tu kan :)

Eh, tapi kali ni saya bukan nak citer pasal pengalaman saya mengandung tau, saya nak citer pasal vitamin untuk ibu hamil. Sejak kebelakangan ni makin ramai ibu-ibu hamil yang bertanyakan pada saya tentang vitamin Shaklee untuk ibu hamil. Secara jujurnya, bukan semua vitamin Shaklee sesuai diambil oleh ibu hamil. Amat penting bagi ibu hamil mendapat konsultasi yang betul daripada doktor dan penjual vitamin tersebut sebelum   mengambil sebarang ubat-ubatan atau vitamin,

Vitamin untuk ibu hamil dan faedahnya




  • Protein : untuk membina sel. Sel terbina dari protein. tanpa protein, pembinaan dan perkembangan sel boleh terbantut.
  •  Multivitamin dengan zat besi : demi memastikan sel mendapat semua vitamin penting dalam membentuk organ. Zat besi penting untuk pembinaan darah dan pembesaran janin. Pengambilan vitale@multivitamin shaklee secara konsisten membantu menstabilkan bacaan HB darah ibu yang hamil.
  • B complex : penting untuk pembinaan sel darah, saraf dan beberapa organ penting termasuk tengkorak kepala
  • Vitamin C : Pembentukan kolagen dan membantu sistem antibodi
  • Kalsium : Pembinaan sel darah merah serta tulang bayi
  • Omega : Membantu pembentukan sel otak. Pengambilan hanya dibenarkan selepas bulan ke 4 kehamilan
Untuk memudahkan ibu-ibu memilih vitamin apa yang perlu dimakan, kami telah menyediakan beberapa set vitamin khas untuk ibu-ibu yang sedang hamil :

SET 1- utk 1st trimester 
  • Multivitamin (LENGKAP DGN IRON & ACID FOLIC)
  • B complex (LENGKAP DENGAN ACID FOLIC)
  • vitamin C
  • Ostematrix (calcium) 

SET 2 – utk 2nd & 3rd trimester

  • Multivitamin (LENGKAP DGN IRON & ACID FOLIC) ,
  • B complex (LENGKAP DENGAN ACID FOLIC),
  • Vitamin C
  • Ostematrix (calcium) 
  • Omega Guard (MINYAK IKAN, DHA)
Walaubagaimanapun, terdapat juga vitamin-vitamin yang dilarang sama sekali untuk ibu hamil mengambilnya kerana jika diambil di awal kehamilan, dikhuatiri akan menyebabkan keguguran.Biasanya diawal kehamilan, imunisasi ibu memang rendah kerana hendak memberi laluan bayi membesar dalam rahim si ibu. Oleh itu, pengambilan vitamin yang mengandungi antioksida yang tinggi akan memberi risiko keguguran pada janin.

Vitamin yang dilarang semasa hamil :
  • Vitamin E 
  • Alfalfa
  • GLA complex
  • Vivix
  • Cinch Shake
Setiap ibu yang hamil pasti mahukan anak di dalam kandungannya sihat dan bila besar nanti menjadi anak yang pintar. Sebelum itu, kesihatan ibu haruslah dijaga. Di Shaklee memang sudah tersedia vitamin-vitamin ini hanya terserah kepada anda untuk memilihnya. Tepuk dada tanya selera :). Nak order vitamin-vitamin ni dengan harga special? Jom hubungi saya segera !!! 



* Sila klik LIKE fanpage kami di facebook “Momma Twinz Vitamin Shoppe” untuk ikuti pelbagai promosi terkini!!!
Website : http://mommatwinz.blogspot.com
FaceBook : Azrina Mohd Jaafar
Fan Page : http://www.facebook.com/mommatwinzshoppe
Phone, sms / whatsapp : 013-6969805
Shaklee ID : 859750  

1 comment:

  1. Assalamu'alaikum Wrmbth,

    Terima kasih momma twinz atas perkongsian.

    Vitamin E ni memang bagus untuk lelaki perempuan ek. Harga dia boleh tahan ek.

    Cuma nasib baik boleh pakai lama. suami dan isteri pun sama sama boleh makan

    Mazni pernah dengar vitamin E tak baik untuk awal kehamilan. baru sekarang tau kenapa.

    Rupa rupanya sebab antioksida tu boleh sebabkan keguguran.

    Dulu ingatkan untuk cantikkan kulit je. Tak sangka ada manfaat lebih untuk orang lelaki

    dan suami.

    Selain kekalkan kesihatan dan awet muda,
    rupa rupanya Shaklee punya vitamin e ni boleh tambahkan kesuburan orang lelaki. Siap ada grape seed tu. Ada sijil halal kan

    Memang sesuai untuk pasangan yang dah berkahwin tapi masih belum mendapat anak lagi.

    Insyaallah dengan usaha dan tawakal.

    selebihnya serah pada Allah swt

    ReplyDelete

Hai Saya Inajay. Pengedar Aktif Shaklee sejak 2011

Bonjour & Welcome

Seorang WAHM, ibu kepada seorang puteri, 2 putera kembar dan seorang putera.

Promosi Terkini

Promosi Terkini

Jom Beli Secara Online Guna Kad Kredit/Debit

Hubungi Saya

Hubungi Saya

Jom Like Mama Twin Punya Cerita

Popular Posts

Follow by Email

Powered by Blogger.