Sunday, 21 September 2014

Rahsia saya dapat 20 oz susu kurang dari 30 minit

Pengalaman menyusukan anak adalah pengalaman paling indah buat saya... Alhamdulillah.. saya dapat menyusukan ketiga-tiga anak saya selama lebih dari 2 tahun.. Syukur Ya Allah... Tapi pengalaman menyusukan anak kembar adalah pengalaman yang agak sukar bagi saya.. Banyak betul cabaran yang kena saya tempuh.. Kalau semangat tak kuat, memang susu formula la jawabnye saya bagi dekat anak-anak saya tu.

Muhammad Aqeel Daniel

Muhammad Aqeef Daniel
Alhamdulillah pada 8 Julai 2010 saya telah selamat melahirkan anak kembar secara ceaserean. Berat 1st twin masa lahir 1.75kg dan 2nd twin 1.45kg. Kecikkan? Oleh sebab tak cukup berat badan, maka mereka pun ditahan di wad NICU lebih kurang sebulan. Walaupun anak-anak saya ni tak cukup berat badan, saya masih bersyukur sebab mereka adalah baby yang normal dan sihat. Banyak pelajaran baru yang saya belajar masa anak-anak saya di wad NICU ni antaranya teknik Kanggaroo Care.. Kalo anda nak tahu apa tu Kanggaroo Care boleh la KLIK SINI

Pengalaman penyusuan

Rezeki anak-anak
Tibalah masanya saya nak share pasal pengalaman penyusuan saya.. Gembira ada.. Sedih ada... Stress ada.. Sampai dah naik give up pon ada... Sebab apa saya stress dan give up? Sebabnya masa anak-anak saya di wad NICU, anak-anak saya diberi susu melalui tiub.. Dorang tak boleh nak menyusu direct dengan saya sebab mulut dorang ni terlalu kecik.. Nipple saya plak besar.. So memang la x muat nak masuk mulut dorang tu.. Sedih memang sedih time tu tapi saya kena kuatkan semangat.. Saya dibenarkan pulang ke rumah tapi baby-baby saya ni kena tahan di wad sampailah berat badan dorang 1.8 kg...Setiap hari saya akan bawa susu yang telah di pam ke wad untuk bekalan anak-anak saya.. 

Tak dinafikan masa dalam pantang susu saya memang banyak... Alhamdulillah rezeki Allah buat anak-anak saya.. Tapi lama kelamaan bila baby makin membesar saya tengok susu saya makin kurang. Apa yang saya buat saya mula lah google di internet segala teknik-teknik nak banyakkan susu... Supplement apa yang perlu diambil, makanan apa yang perlu dan sebagainya.. Demi untuk anak-anak saya. Saya memang berazam untuk menyusukan anak-anak saya sepenuhnya dengan susu ibu... Lagipon itu hak anak kepada ibunya...Sampailah saya jumpa satu blog ni menceritakan pengalaman dia banyakkan susu dengan ambil supplement... Saya pon cuba lah supplement tu... Nak tahu apa supplement yang saya ambil? Saya amalkan Vitalea, B Complex, Vitamin C, Alfalfa dan juga ESP. Anda boleh KLIK SINI untuk maklumat tentang supplement tu.

Selain ambil supplement, saya juga pam susu secara konsisten. At least setiap 3 jam.. Pam susu ni memang penting ye.. Makan la apa supplement sekali pun, mahal atau murah, kalau kita tak pam susu memang tak kan menjadi... Nak ikutkan memang payah..Tapi kita sebagai ibu kena kuatkan semangat..Banyakkan berdoa. Minta pada Allah agar dipermudahkan perjalanan penyusuan kita.... Selain tu, sila jangan skip makan... Makan la nasi.. sayur.... Saya dulu makan je apa pon tanpa risau gemuk... Malah saya rasa saya lebih mudah turun berat badan time nyusukan anak. Disamping supplement-supplement kat atas tu saya juga ambil Lecithin Shaklee.. Alhamdulillah memang sesuai dan berkesan kat saya. 

Pam susu saya
Gambar kat atas ni, inilah pam susu yang saya guna setiap hari.. Memang best pam susu ni.. Lembut je rasa time pam susu tu. Macam anak kita sendiri yang hisap. Saya beli ni secara main kutu dengan salah seorang dealer kat internet.. Nak beli sekali gus memang tak mampu.. huhu.... Tapi banyak-banyak brand pam susu yang saya guna brand Medela la yang terbaik.. Takpe melabur sedikit wang asalkan kita dapat hasil yang lumayan.. 

Gamba lepas habis pantang.. Huhu.. gemuk..
Gamba kurus sket time nyusukan anak.. hehehe...
Time susukan si kembar. Umur dah 2 tahun time ni
Ok la saya rasa setakat ni je dulu perkongsian tentang perjalanan penyusuan saya.... Kepada yang ingin bertanya terus saya boleh lah whatsapp saya di 013-6969805, InsyaAllah saya akan kongsikan dan bantu anda jika ada masalah dalam penyusuan. Kalau nak order vitamin pon boleh.. Whatsapp je saya k.. Sharing is caring :). Nanti ada masa saya sambung lagi k... 


* Sila klik LIKE fanpage kami di facebook “Momma Twinz Vitamin Shoppe untuk ikuti pelbagai promosi terkini!!!
Salam Sihat, Cantik & Ceria ~ Inajay - 
~ Website : http://mommatwinz.blogspot.com
FaceBook : Azrina Mohd Jaafar
Fan Page : Momma Twinz Vitamin Shoppe
Phone, sms / whatsapp : 013-6969805
Shaklee ID : 859750

0 comments:

Post a Comment

Hai Saya Inajay. Pengedar Aktif Shaklee sejak 2011

Bonjour & Welcome

Seorang WAHM, ibu kepada seorang puteri, 2 putera kembar dan seorang putera.

Promosi Terkini

Promosi Terkini

Jom Beli Secara Online Guna Kad Kredit/Debit

Hubungi Saya

Hubungi Saya

Jom Like Mama Twin Punya Cerita

Popular Posts

Follow by Email

Powered by Blogger.