Teringat masa bulan puasa yang lepas.. masa tu dah pukul 6.30 petang saya nak masak bihun sup untuk berbuka. Lambat kan saya masak? ha'ah saya terpaksa tunggu suami balik keje dulu baru saya boleh masak dengan aman. Sebab anak kecik saya ni tak boleh tak tengok muka saya. So kena la saya sentiasa dengan anak kecik saya tu..Kalo tak, nangis la gamaknye..
Bila dah lambat biasa la kelam kabut la kan. Bila bukak peti ais tengok2 sayur sawi dah layu.. Apa yang saya buat saya titikkan dengan
Basic H untuk segarkan balik sayur tu. Jom tengok gamba2 kat bawah ni :
|
Sayur yang layu |
|
Cepat-cepat ambik Basic H |
|
Titikkan 2-3 titik basic H bercampur air |
|
15 minit kemudian sayur dan mula segar |
|
Lepas 30 minit sayur makin segar |
|
Lepas 45 minit tadaa dah boleh potong |
|
Masukkan dalam sup |
|
Sayur dan pon siap dimasak |
Ha best kan? So tak yah membazir buang sayur2 yang dah layu tu. Sebenanye boleh disegarkan semula dengan Basic H. Nak tau apa lagi kegunaan Basic H?
Klik sini
0 comments:
Post a Comment